mersenneforum.org  

Go Back   mersenneforum.org > Great Internet Mersenne Prime Search > Software

Reply
 
Thread Tools
Old 2003-12-24, 17:26   #1
sgrupp
 
sgrupp's Avatar
 
Dec 2003

19 Posts
Default WinXP P95 slowdown

I am running P95 23.6 on a Dell 2.4GHz P4 running WinXP home edition, getting cycle times of 0.347 for a 10M digit exponent. I notice 2 things:

1) the system thread (not system idle process) is taking 60-95% of the CPU time much of the time, even when nothing else is happening on the machine. I have increased priority to 4 with no effect on iteration times or %CPU time that goes to P95.

2) Prime 95 itself is very unresponsive. Menus take seconds to open, it can take up a second for a typed char to appear in an input box, etc.

Any ideas of why this is going on?
sgrupp is offline   Reply With Quote
Old 2003-12-24, 18:04   #2
GP2
 
GP2's Avatar
 
Sep 2003

32×7×41 Posts
Default

With your setup as described, your expected iteration time would be 0.025 sec.

To state the obvious, something else on your machine is using up a lot of CPU time. Try rebooting and update your anti-virus and anti-spyware software. Make sure you turn on the firewall built into Windows XP (it may be off by default).
GP2 is offline   Reply With Quote
Old 2003-12-24, 20:29   #3
lycorn
 
lycorn's Avatar
 
Sep 2002
Oeiras, Portugal

5·172 Posts
Default

Quote:
Originally posted by GP2
With your setup as described, your expected iteration time would be 0.025 sec.
I think (s)he is referring to 10M digit numbers, i.e. 1792K FFTs. The iteration time should in that case be between 0,090 and 0,100ms.
Anyway, it´s indeed obvious that something is stealing lots of CPU cycles. Try running a program that gives a full description of the programs and associated processes running in the system (I usually recommend TaskInfo). You may be having a virus or spyware problem...
lycorn is offline   Reply With Quote
Old 2003-12-24, 21:51   #4
sgrupp
 
sgrupp's Avatar
 
Dec 2003

19 Posts
Default

Ran TaskInfo. P95 is getting 20% and System Process is getting 75%. There are many threads under System, all called thread, and the last thread in the list appears briefly, sucks up all the cycles, and disappears again.

Not sure what to do with that info, I am afraid. There is no obvious foreign task that I could uninstall.
sgrupp is offline   Reply With Quote
Old 2003-12-25, 00:51   #5
Xyzzy
 
Xyzzy's Avatar
 
"Mike"
Aug 2002

2·29·137 Posts
Default

What happens when you manually kill those threads?

Maybe you could take a screen shot of your task manager for us to see?
Xyzzy is offline   Reply With Quote
Old 2003-12-25, 02:19   #6
sgrupp
 
sgrupp's Avatar
 
Dec 2003

19 Posts
Default

can't kill the thread - they disappear within 2 secs on their own and then a new one appears. All Task Man shows is System process with 98% CPU usage.

Here is a screen shot from Task Info - all these threads are under System (35 total) and the bottom one is the CPU hog.
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	copy of threads.jpg
Views:	784
Size:	94.7 KB
ID:	102  
sgrupp is offline   Reply With Quote
Old 2003-12-25, 03:06   #7
S00113
 
S00113's Avatar
 
Dec 2003

23×33 Posts
Default

Did you make sure the machine was patched against all active worms (Blaster, etc) [B]before[/] you connected it to a network with other machines running Windows? If not, even if it was just for a few seconds (usualy takes less than a minute to catch one), reinstall Windows and install all current patches from CD before you connect it to the net again. Your computer is probably busy spreading worms.
S00113 is offline   Reply With Quote
Old 2003-12-25, 11:12   #8
flava
 
flava's Avatar
 
Feb 2003

11101102 Posts
Default

Do you have an antivirus running?

Last fiddled with by flava on 2003-12-25 at 11:14
flava is offline   Reply With Quote
Old 2003-12-25, 12:45   #9
sgrupp
 
sgrupp's Avatar
 
Dec 2003

19 Posts
Default

Yes, McAfee is running.
sgrupp is offline   Reply With Quote
Old 2003-12-25, 18:34   #10
GP2
 
GP2's Avatar
 
Sep 2003

32×7×41 Posts
Default

Have ou visited Windows Update to make sure your machine has all the latest security patches from Microsoft?
GP2 is offline   Reply With Quote
Old 2003-12-25, 19:00   #11
sgrupp
 
sgrupp's Avatar
 
Dec 2003

100112 Posts
Default

Yup, I have, thanks. Pretty much have done all the easy stuff, uninstalled anything I didnt recognize, run a virus scan. It picked up a Trojan, but deleting the files didnt change anything and now the scan is clean but the slowdown remains. Ran Scandisk. Would run msconfig, but cant find it in Win XP.
sgrupp is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
WTF ??? P-1 slowdown PageFault Software 2 2012-03-01 21:53
mfaktc slows on WinXP after about an hour Christenson GPU Computing 5 2011-05-27 21:47
Weird TF Behavior Prime95 64 bit v24.13, WinXP 64 RMAC9.5 Software 11 2009-03-17 13:01
Prime95 create Local Disk (Z:) on WinXP? Unregistered Software 3 2005-02-05 16:51
crazy WinXP scheduling stippix Software 0 2004-04-22 08:55

All times are UTC. The time now is 01:52.

Wed Jan 27 01:52:22 UTC 2021 up 54 days, 22:03, 0 users, load averages: 3.67, 3.52, 3.33

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.

This forum has received and complied with 0 (zero) government requests for information.

Permission is granted to copy, distribute and/or modify this document under the terms of the GNU Free Documentation License, Version 1.2 or any later version published by the Free Software Foundation.
A copy of the license is included in the FAQ.