mersenneforum.org

mersenneforum.org (https://www.mersenneforum.org/index.php)
-   Software (https://www.mersenneforum.org/forumdisplay.php?f=10)
-   -   Prime95 30.7 (https://www.mersenneforum.org/showthread.php?t=27180)

Prime95 2021-10-09 23:53

Build 4 now available. See post #2 for bugs fixed.

Zhangrc 2021-10-10 07:48

1. That old bug of changing "CPU cores to use (multithreading)" haven't fixed yet. Sometimes I could not change the number of cores (for example, reducing from 4 to 3, then to 2, then to 1). The input area isn't disabled, however if I click somewhere else (including the "ok" button) it would return to the original value. The same bug exists in older versions such as 30.3b6 and 30.6b4, as I have mentioned before in [URL]https://www.mersenneforum.org/showthread.php?p=583580[/URL].

2. Prime95 still cannot stop completely during proof generation. The worker in proof generation won't stop until it finishes(or killed by the task manager). However, I can neither stop the proof generation or resume other workers after clicking the "stop" in the popup menu. The same problem also exists in older versions.

ZacHFX 2021-10-10 17:44

[QUOTE=Prime95;589589]Do any of these suggestions help:
[url]https://gadgetstouse.com/blog/2021/07/05/make-windows-11-faster-and-improve-performance/[/url]

I'm wondering if Win11 has a new default performance plan that does not run programs like prime95 at full clock speed[/QUOTE]

No luck with anything there. I'm assuming it's mostly caused by the L3 cache issues reported everywhere. Will see what happens when they fix that sometime in the next few weeks.

Prime95 2021-10-10 19:18

[QUOTE=Zhangrc;590096]1. That old bug of changing "CPU cores to use (multithreading)" haven't fixed yet. Sometimes I could not change the number of cores (for example, reducing from 4 to 3, then to 2, then to 1). The input area isn't disabled, however if I click somewhere else (including the "ok" button) it would return to the original value. The same bug exists in older versions such as 30.3b6 and 30.6b4, as I have mentioned before in [URL]https://www.mersenneforum.org/showthread.php?p=583580[/URL].[/QUOTE]

Please tell me your current worker/#cores configuration.
Then tell me which number(s) you try to change to reproduce the problem.

kriesel 2021-10-10 21:21

[QUOTE=Prime95;590042]Try work preference of 155. It's been there all along, probably never been tested.[/QUOTE]WorkPreference=155 in prime.txt. Stop, exit, and restart to make it take effect. Check Test, Worker Windows, after the restart, it's called "other". Not something we can set from the prime95 GUI, IIUC.
I have a prime95 session on this laptop, and mprime on 2 Colab notebooks, set to use that now, as a parallel test. It will take days or weeks to know whether it's working.

James Heinrich 2021-10-10 22:04

[QUOTE=Prime95;589236]Report the typical P-1 stage 1 timings vs. typical stage 2 timings[/QUOTE]Sandy Bridge-E i7-3930K, DDR3-1333[quote]
v30.6b4: 23M exponent, 32GB, B1=523k, B2=35.5M, 8.46%, pair=95.55%: S1 = 149s [18m47s], S2 = 233s [45m25s]
v30.7b4: 23M exponent, 32GB, B1=[COLOR="OrangeRed"]506k[/COLOR], B2=[COLOR="red"]30.0M[/COLOR], [COLOR="Red"]8.23%[/COLOR], pair=[COLOR="SeaGreen"]99.16%[/COLOR]: S1 = 149s [[COLOR="DarkGreen"]18m14s[/COLOR]], S2 = 232s [[COLOR="SeaGreen"]36m32s[/COLOR]]
[/quote]Timings are the same between .6 and .7 but the bounds have dropped 5%/15%, pairing has gone up. Stage2 runtime is much shorter.

Zhangrc 2021-10-10 23:42

[QUOTE=Prime95;590120]Please tell me your current worker/#cores configuration.[/QUOTE]
Originally 2 workers, 4 cores each worker. and I face problems when changing the number of cores for each worker. I could change it from 4 to 3, but couldn't change it from 3 to 2.

Prime95 2021-10-11 03:29

[QUOTE=Zhangrc;590140]Originally 2 workers, 4 cores each worker. and I face problems when changing the number of cores for each worker. I could change it from 4 to 3, but couldn't change it from 3 to 2.[/QUOTE]

Windows or Linux? I cannot reproduce under Windows.

Zhangrc 2021-10-11 04:38

[QUOTE=Prime95;590148]Windows or Linux[/QUOTE]
I have both Windows Prime95 and Linux mprime, running in the same directory. In mprime, it just prints the number of cores for each worker, but I have no chance to change it.
(although I can edit prime.txt to change it)

kruoli 2021-10-11 09:00

[QUOTE=Prime95;590139]It can be done. Read undoc.txt regarding Stage1GCD setting.[/QUOTE]
Thanks! I did not know about the new option.

[QUOTE=Prime95;590139]If you can reproduce a problem, I'll investigate a fix.[/QUOTE]
30.7b4, I put [C]Pminus1=1,2,22801871,-1,800000,40000000,74[/C] in worktodo.txt. There is a file mM801871 which has be done to B1=800000, B2=38400000. It states "P-1 on M22801871 with B1=800000, B2=TBD" as expected. The save file gets used, it nearly immediately goes to "Conversion of stage 1 result complete". No "optimal B2..." message appears. In fact, there is no mention at all what B2 is going to be used. Only the result uncovers: B2=100*B1 gets used, which is neither optimal nor the B2 stated in the worktodo.txt.

firejuggler 2021-10-11 10:59

if you remove the 74 of your line, it will use the bound you specified.


All times are UTC. The time now is 04:56.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.